perjantai 12. elokuuta 2016

Lahjoja vauvalle

Onko tuttavapiiriisi syntynyt uusi vauva, jolle haluaisit viedä rotinalahjan? Tai onko sinua pyydetty ristiäisiin, kenties kummiksi? Mietitkö mikä voisi olla hyvä vieminen, josta voisi olla perheelle ja uudelle tulokkaalle iloa. Kenties voin auttaa!

Listaan tähän meitä ilahduttaneita ja kuulemiani hyviä ideoita ystävien perheiltä. Listasta löytyy niin pienen budjetin muistamisia kuin paksummankin lompakon vaativia lahjoja. Osa on tarkoitettu välittömästi käyttöön, osa muistoesineiksi ja osasta on iloa pidempään lapsen kasvaessa :)

Pienemmälle budjetille sopivia lahjoja löytyy kunhan vain lahjassa on ajatusta mukana. Lähes ilmainen vieminen on vauvan syntymäpäivän sanomalehti sellofaaniin käärittynä tai kehystettynä. Se on lapselle mukava muisto, josta pystyy samantien näkemään etusivun otsikot ja mikäli aikuisena mielenkiinto herää tutkia millainen maailma on ollut sinä päivänä kun syntyi voi lehden avata ja sitä lueskella. Klassikkolelut ovat aina toimivia viemisiä. Klassikkoleluiksi nimeäisin lelut, jotka ovat pysyneet suosiossa vuosikymmeniä, esimerkiksi Sophie la Girafen, Brion puulelut (mäyräkoira, helistin, jne.), Ainun ensipupun ja niin edelleen. Vaikka lapsella olisi jo leluja riittävästi isosisaruksien jäljiltä, on jokaisella lapsella hyvä olla oma suloinen unilelu. Käytännöllisiä lahjoja ovat harsot ja pienet pyyhkeet, joita tuskin voi koskaan olla liikaa. Me lähdimme vauvan ensimmäisellä viikolla ostamaan pieniä pyyhkeitä, sillä peruskäsipyyhkeet tuntuivat valtavalta vauvalle ja pyyhkeitä likaantui niin nopeasti ja paljon, että omat pikkupyyhkeet olivat näppäriä.

Nostan aina peukkua itsetehdyille lahjoille! Mikäli sinulla on joku taito, jota voisit hyödyntää, kannattaa niin ehdottomasti tehdä. Työkaverini lapsi sai nimiäislahjaksi oman sävelletyn laulun, meille tuli villasukkia, torkkupeittoja, päiväpeitto ja itse tehty vauvakirja. Joten runosuoni sykkimään, puikot heilumaan tai käsi maalaamaan, jos taitoa löytyy. Perinteinen karjalainen rotinalahja on viedä jotain kahvipöytäherkkua perheelle, jolloin äidin ei tarvitse huolehtia tarjoiluista vieraille. Tällöin on myös kohteliasta vieraana tarjoutua avuksi kattamaan pöytää ja kahvituksen jälkeen auttaa siivoamaan. Leipomisapu voi kelvata myös ristiäisiin. Syyskuisten vauvaryhmässä oli ennen vauvojen syntymää hurja unipesien (babynest) tekohuuma päällä, kun ryhmäläiset tekivät pian syntyville vauvoilleen unipesiä ja jakoivat toisilleen ohjeita ja neuvoja. Unipesiä kehuttiin, sillä vauvan voi asettaa siihen nukkumaan ja siirrellä unipesää sen mukaan, missä vanhemmat viettävät aikaa.

Oman ammattini puolesta suosittelen lämpimästi lastenmusiikin viemistä vanhemmille. Laadukkaasti tehty lastenmusiikki viihdyttää lasta, miellyttää myös aikuisen korvaa ja antaa virikkeitä musiikin tahdissa liikkumiseen. Meillä ehdoton hitti on Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!, mutta muita huipputuotteita voit käydä kurkkaamassa Varhaisiän musiikkikasvattajien suosittelulistalta. Tähän listaan lisäisin vielä Mutaveijarit, vanhan kunnon Fröbelin palikat ja oman lapsuuden suosikin Pentti Rasinkankaan.

Pidemmällä tähtäimellä ajatuksella annetut lahjat lämmittävät myös äitinä sydäntä kovin. Vauvalle voi antaa lahjaksi lahjan antajan näköisen vihjeen siitä, mitä lahjan antaja tulee lapsen kanssa myöhemmin puuhaamaan. Meillä golf-pappa toi jo synnytyslaitokselle miniputterin ja golfpallon ;) Vaikka vauva ei välittömästi hyötyisikään lahjasta, on se supersuloinen lastenhuoneen koriste ja lupaus siitä, että lahjan antaja tulee viettämään lapsen kanssa aikaa. Toinen ihana idea on ystävieni toteuttama heidän kummilapselleen. Kummit antoivat ristiäislahjaksi tyhjän leikekirjan, johon on tarkoitus vuosien varrella lisätä valokuvia ja kirjoituksia siitä, mitä ovat kummilapsen kanssa puuhailleet. Kirjasta jää varmasti ihana muisto pienelle!

Hieman arvokkaammat lahjat, tässä tapauksessa useamman kympin lahjat sopivat mielestäni lähipiirin annettavaksi. Erilaiset syntymätaulut ovat suosittuja ristiäislahjoja. Syntymätauluja on monia erilaisia, esimerkiksi birth posterit ja monien graafisten suunnittelijoiden tekemät, joista nostan esille pikkunorsun ja minäiten. Mikäli kuvankäsittelyohjelmat ovat tuttuja, syntymätaulun voi helposti tehdä myös itse! Lahjakortit ovat aina toimivia! Ihana lahja on antaa 1-vuotisvalokuvaukseen tai johonkin vauvalle ja vanhemmille yhteiseen harrastukseen lahjakortti. Harrastuksia on varsinkin pääkaupunkiseudulla paljon: löytyy muskareita, vauvauintia, värikylpyä, vauvahierontaa jne.

Käytännönläheiset, meillä erinomaisesti vauvavuotena toimineet tarvikkeiden ykköset ovat Swaddle up-kapalo, Tula-kantoreppu ja Baby-Vac imuri. Kapalosta oli paljon iloa, kun vauva alkoi noin kolmekuisena nukkumaan äärettömän levottomasti herättäen itsensä kesken unien huitomisella. Epe nukkui kapalossa nelisen kuukautta siitä eteenpäin ja harmittelimme, ettemme ostaneet kapaloa jo aiemmin. Kantaminen on vähän kaksipiippuinen juttu, joko sitä ei koe ollenkaan tarpeelliseksi tai sitä ilman ei voi elää. Vaikka meidän perheessä on vain yksi lapsi ja kaksi aktiivista vanhempaa, koen kantovälineet hyyyyyyyyvin arkea helpottavaksi! Vastasyntyneenä käytimme trikoista kantoliinaa ja sen jäädessä sivuun, siirryimme tulaan, enkä tällä hetkellä edes keksi, miten selviäisimme ilman. Baby-Vac imuri ei ole se kaikista esteettisin lahja, mutta mikäli lapsi sairastuu nuhaan tai flunssaan on se lyömätön! Imuriin kiinnitettävä imulaite säästi meidät rs-viruksen jyllätessä osastohoidolta, niin tehokas se on. Pikkuniistäjät ja nenäfriidat eivät pärjää tälle mitenkään.

Tällä hetkellä hyvin pinnalla olevat jutut ovat valotaulut, kirjainviirit ja valokuvakortit, jotka kertovat vauvan kehityksen virstanpylväistä. Light box on hauska sisustuselementti lapsen huoneeseen, joka toimii lahjana myös kortin asemasta, sillä tauluun voi kirjoittaa valmiiksi onnittelun. Valotaulu on pitkäikäinen ja moneen sistustyyliin sopiva. Samaan kastiin menevät kirjainviirit, joilla voi koristaa kotiaan ja kirjoitella juhliin sopivia viiritekstejä. Valokuvakortit voi tehdä itse tai hankkia valmiina. Meillä on käytössä milestone-kortit, joista pidämme kovasti. Kohta olemmekin suorittaneet jo kaikki vauvavuoden virstanpylväät.

Vauvanvaatteet ja asusteet ovat syötävän söpöjä! Vaikka vanhemmat tykkäävät pukea pienensä omien mieltymystensä mukaan, on minusta myös lahjanantajalla oikeus valita itselleen mieleistä, jota haluaisi itse nähdä vauvan päällä. Pienille neideille on olemassa monen monituisia hameita ja mekkoja ja tytöille sekä pojille on jo pieninä kokoina paitoja, mutta valitettavasti ne ovat kovin epäkäteviä. Sen sijaan housuhameet tai bodymekot, ovat yhtäsuloisia ja pysyvät pienten päällä paremmin. Tytöille on olemassa myös hyvin tyttömäisiä rusettipantoja, jotka ovat niin suloisia. Muuten yleisesti lastenvaatteista ohjeistaisin, että kietaisumalliset bodyt ovat etenkin pienimmissä käytännöllisemmät kuin pään yli pujoteltavat. Lisäplussaa jos bodyissa on hihoissa kääntömahdollisuus, niin että sormet saa piilotettua. Meidän vauva oli kova raapimaan itseään ja viettikin ensimmäiset pari kuukautta tumput käsien päällä, jotta kasvot säästyivät naarmuilta. Vauvanvaatteet ovat suloisimmillaan pieninä, mutta vauvat kasvavat niin hurjan nopeasti, että lienee viisaampaa ostaa suosiolla hieman isompaa kokoa, ettei lahja jää vaatepaljoudessa käyttämättä. Vastasyntyneelle voi viedä hyvin 62-74cm vaatteita. Sitten sokerina pohjalla. Vauvatossut. Vauvatossut ovat suloinen asuste, joita voi käyttää kauppareissuilla ja niiden jäädessä pieneksi, ne voi jättää lastenhuonetta söpöstyttämään tai vauvalle muistolaatikkoon. Vauvatossuja on esimerkiksi tunnetuilla kenkämerkeillä Adidaksella, Nikellä, Conversella, Minna Parikalla tai aivan erityisen suloisia minun makuuni löytyy for Minis and Mommies-merkiltä.
Tällä hetkellä pinnalla olevia lastenvaatemerkkejä ovat esimerkiksi Mini Rodini, Gugguu, Papu, Aarrekid, Vimma, Metsola, Bobos choses, BANGBANG Copenhagen, Next, Pompe de Lux, Nosh ja Me & I.

Vanhemmat ovat varmasti jo raskausaikana haalineet erilaisia vauvantarvikkeita ja huonekaluja. Voi kuitenkin olla, ettei vauvalle vielä ole ostettu mitään lelujen säilytyssysteemiä. Leluille löytyy mitä kauniimpia arkkuja ja säilytyspusseja ja -koreja. Mikäli leluarkku vauvalta jo löytyy, voi lahjaksi vietyä arkkua käyttää muistolaatikkona, johon vanhemmat voivat säästää vauvan tarvikkeita lapsen kasvaessa. Ihan ehdottomia omia lemppareita lasten lelumaisista huonekaluista on bOblesit, jotka ovat hauskan näköisiä, turvallisia, virikkeellisiä ja käytännöllisiä.

Itse en henkilökohtaisesti niin välitä lapselle annetuista koruista, sillä harva niitä pitää, vaikka suloisia ovatkin ja ne jäävät pelkiksi muistoesineiksi. Korut ovat kuitenkin ajattomia ja klassisia lahjoja. Kultasepänliikkeistä löytyy muitakin perinteisiä kummilahjoja: kaiverrettavia valokuvakehyksiä, kastekääröjä, säästölippaita ja kummilusikoita.
Pääkaupunkiseutulaisille vinkki: HOK Elanto tarjoaa asiakasomistajien vastasyntyneille kummihakemusta vastaan sokoksen tai prisman asiakaspalvelupisteessä kummilusikan ja s-ryhmän alennuslahjakortteja.

Jos mikään edelläoleva ei oikein tuntunut sopivalta, suosittelen vielä tutustumaan Ipanaisen tarjontaan. Sieltä löytyvät kaikki todella käytännölliset ja syötävän suloiset lapsiperheen luottotarvikkeet: ruokailuvälineitä, sisustusjuttuja, kantovälineitä, pientä arjen helpottajaa ja vaikka potkupyöriä. Ehdoton suosikkini lastentarvikeliikkeistä! Toinen hieman spesifimpi mainio liike on Kampissa sijaitseva Bebes. Bebes on pääosin tarkoitettu äideille ja äitiyteen, mutta sieltä löytyy myös vauvoille ihania lahjaideoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti