sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kymmenen kuukautta

Tänään Epe täyttää kymmenen kuukautta, jo kahden kuukauden päästä juhlimme yksivuotiasta! Hui!


Epen seuraava neuvola on vasta 1-vuotiaana, joten virallisia mittoja meillä ei ole antaa. Selkeä kasvuspurtti on kuitenkin takana, sen huomaa poskien pyöristymisestä ja selkeästä painonnoususta. Enää ei äiti jaksa nostaa aamuisin poikaa voivottelematta pinnasängystä ylös.
Teimme siis kotimittauksen, meidän vaa'an mukaan Epe painaa 10,9kg (8 kk 9360g) on 77cm pitkä (73,8cm) ja päänympärys on 48,5cm (48cm). Ei siis ihme, jos sylissä pitely tuntuu toisinaan raskaalta... 74cm vaatteet ovat jääneet jo kittanoiksi ja käytämme 80cm vaatteita.


Kuluneen kuukauden aikana olemme oppineet vilkuttamaan, huutamaan tai pikemminkin komentamaan, nyrpistämään nenää, nuuhkuttamaan, nousemaan tukea vasten polvilleen, joskus jopa seisomaan asti. Epe osaa nyt myös siirtyä istuma-asennosta sujuvasti konttausasentoon ja lähteä siitä ryömimään. Konttausaskelennätys on kaksi ja tänä aamuna Epe rikkoi oman pystyssäpysymisennätyksen kuvauksien yhteydessä, pysyi korttia heilutellen pystyssä minuutteja! E osaa osoittaa, loukkaantua ja nauraa rätkättää mitä omituisimmille asioille. Hän tunnistaa esimerkiksi sanoja ei, isi, äiti, Jerry, maito ja tule tänne. Edelleen luonnehtisin häntä rauhalliseksi, harkitsevaksi pojaksi, joka rakastaa hassuttelua ja nauttii huomiosta ja hyvästä palvelusta.

Ysikuisena Epe kävi juhlimassa kumminsa valmistujaisissa, kannustamassa isiä jalkopallopelissä kahdestikin, vietti laatuaikaa Mummin kanssa ja oli ensimmäistä kertaa Mummolla ja Papalla yötä. Kävi Tukholman risteilyllä, vietti ensimmäisen juhannuksen syyskuun mammoista tutuksi tulleen ystäväperheen kanssa, viihdytti äidin serkkua muutaman päivän sekä kävi ensimmäistä kertaa mansikkamaalla. Sai kuulla muuttavansa Itä-Savoon, järjesti yllätysjuhlat isille kouluunpääsyn kunniaksi, vieraili Heurekassa, mökillä ja Suomenlinnassa. Maistoi ja hullaantui metsämansikoista, leikki hiekkalaatikolla, on treffaillut aktiivisesti kavereita ja pysytellyt melko vähän kotona.

Kymmenenkuinen Epe on ihana, seurallinen eikä haasteita arjessa juuri ole. Ääniyliherkkyys on väistynyt (paitsi edelleen girlfriendin kiljahtelu on myrkkyä korville...), kylvytkin ovat alkaneet sujumaan ja arki rullaa tosi kivasti! Epe on tosi reipas poika syömään, söisi varmaan kaiken mitä eteen antaisi. Imetys päättyi ja siirryimme korvikkeeseen. Olin lukevinani jostain, että tämän ikäinen tarvitsisi kiinteiden ohella noin 800ml maitoa, mutta meillä sitä hurahtaa litra päivässä, enkä oikein tiedä miten voisin sitä tinkiä alemmas... Selvästi painoa on tullut ja koska liikkumishalut eivät vieläkään ole hurjat pyöristyy Epe silmissä. Uskon sen kuitenkin tasaantuvat, jahka alkaa enemmän liikkumaan.


Yöt menee loistavasti ja unet ylipäätään. Epe nukkuu kahdet päikkärit päivässä, yleensä 45min + 1h30min ja öisin vähintään 10h, joskus jopa 12h. Päivärytmi on säännöllinen: herätys 7-9 välillä, aamumaito ja aamupuuro, leikkiä, ekat päikyt, lounas ja maito, leikkiä, tokat päikyt, maito ja välipala, leikkiä, päivällinen,leikkiä, klo 20 iltapuuhiin puuroille, maidolle, hampaiden pesuille ja klo 21 sänkyyn nukkumaan. Epelle on unileluista tullut tärkeitä ja hän sänkyyn päästessää oikein kaappaa unilelut kainaloon ja alkaa etsimään unta. Nukuttamiseksi riittää hyvänyön toivottelut ja pusuttelut. Tänä aamuna kuukausipäivän kunniaksi hän teki tähänastisen uniennätyksen nukkumalla klo 20.30-9.30 yhdellä herätyksellä. Aamuyön herätyksiin riittää, että mies käy laittamassa tutin suuhun, pupun ja ankan kainaloon ja silittää hetken.


Kymmenenkuisen elämä starttasi isin kesäloman alkamisella ja suunnitteilla on monia kesälomareissuja uudella autolla. Ainakin Tampere, Hollola, Lahti ja Lappeenranta, pian nähdään!2 kommenttia: